CCUS Fyrtårn

I Vesthimmerland er vi en del af det ambitiøse Nordjyske fyrtårnsprojekt CO2 Vision, hvor der arbejdes med et nyt erhvervsområde inden for fangst, lagring og anvendelse af C02 – også omtalt som CCUS.

Nordjylland som grøn brobygger

Klimaforandringerne er ikke noget, der sker langt ude i fremtiden. Det er noget, der sker nu og er ved at ændre betingelserne for hele kloden, Danmark og for Vesthimmerland. Derfor er der igangsat en accelerering af den grønne omstilling, som Nordjylland er udpeget som fyrtårn for - og her spiller Vesthimmerland en vigtig rolle.

CO2 Vision er et fælles erhvervsfyrtårn, der gennem tværgående indsatser bygger bro mellem nordjyske kommuner, når det kommer til fangst, lagring og anvendelse af CO2. Det er Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse samt EU´s Regional- og Socialfonde, der støtter udviklingen af det nordjyske erhvervsfyrtårn med 92,4 mio. kr. Med projektet skal/er der etableres ni test- og demonstrationsites, hvor et af de dem er lokaliseret i Vesthimmerland.

Test- og demonstrationsite i Vesthimmerland 

Det er projektpartner Vesthimmerlands Biogas, der danner rammen for et såkaldt minifyrtårn med etableringen af et testpyrolyseanlæg, hvor biomasse fra landbruget separeres og omdannes til biokul gennem en såkaldt pyrolyseproces. Biokul binder CO2, der ellers ville have forurenet atmosfæren, og kan blandt andet spredes ud på landmændenes marker og forbedre jordkvaliteten og frugtbarheden. Det er projektpartner Lundsby Biogas som biogasudvikler, der rådgiver og leverer testpyrolyseanlægget.

Test, dialog og vidensdeling skal sikre afdækning af værdistrømme fra separationsprocessen, så en forretningsmodel for pyrolyseanlægget bliver styrket så meget, at en fremtidig investering i et fuldskalapyrolyseanlæg bliver gjort muligt. 

Et bredt partnerskab 

Bag CO2 Vision står et bredt partnerskab på over 50 virksomheder, organisationer, uddannelses- og forskningsinstitutioner og erhvervsfremmeaktører. Konsortiet bag projektet udgøres af bl.a. af Green Hub Denmark, Erhvervshus Nordjylland, Aalborg Universitet, Aalborg Portland m.fl.

I Vesthimmerland består minifyrtårnet af et solidt partnerskab mellem  Vesthimmerlands Biogas, Lundsby Biogas og Vesthimmerlands Kommune

Et stort potentiale for landbruget 

Landbruget står i dag for en stor andel af vores samlede CO2-udledning, og alene i Vesthimmerland står landbruget for 74% af vores udledning. Landbrugets udledning er selvfølgelig en stor udfordring, men der ligger også et stort uudnyttet potentiale.

Landbruget er en stor del af den DNA lokalsamfundet og erhvervet i Vesthimmerland bygger på, og er derfor også en absolut nødvendig ressource – både nu og i fremtiden.

Ved at tænke i pyrolyseteknologi kan landbruget klimaaftryk sænkes, og dermed gøres landbruget til en markant medspiller i den grønne omstilling. 

Projektet er finansieret af EU's Regional- og Socialfond. 

Partnere

Vesthimmerlands Kommune 

Vesthimmerlands Biogas A/S

Lundsby Biogas A/S

 

Finansiering

EU's Regionalfond

EU's Socialfond 

Kontakt

Frederikke Nadine Voegeding 
Projektleder
Vesthimmerlands Kommune
Telefon: 29334352

Tidsperiode

Startdato: 23. november 2021

Slutdato: 31. august 2023